Trött

Test

Upprörd

Igår trädde de in nya rutiner i försäkringskassan som har till följd att det har blivit längre väntetider och drabbar många som är beroende av de bidrag som försäkringskassan betalar ut.

En av de drabbade var en ensamstående mamma med fem barn. Hon hade tänkt att ta ut sinföräldra penning för att åka med barnen på semester. Det var ingen fancy semester mamman hade planerat, lite dagsutflykter runt omkring i Norrbotten. Det nya färlängda handläggningstiderna har dock gjort att hon inte hinner ta ut sin föräldrapenning och vara med barnen som planerat.

Barnen får gå på på marknaden i Pajala i stället – utan att handla, säger hon och med denna meningn ska vi läsare tycka synd om henne och barnen och hålla med om att försäkringskassan är en stor bov. Jag kan i många fall oxå tycka att försäkringskassan är en gammal föråldrar instution med långutdragna processer och skulle behöva en rejäl effektivisering men kan inte låta bli att tycka att en stor del av skulden i detta fallet ligger hos mamman.

För det första så borde mamman ha planerat detta längre bak i tiden än att sköta allt i sista stund; på försäkringskassans hemsida står det även att ska man ta ut föräldrapenning och vara hemma med barnen så ska arbetsgivaren medelas om detta två månader i förväg, i samma veva borde mamman kollat upp med försäkringskassan för att vara på det säkra att allt är som det ska.

För det andra, även om hon inte var medveten om de nya ändringarna på försäkringskassan så borde hon ha använt eget vett och tänkt att att det är sommar, på sommaren står Sverige stil så är det och så har det alltid varit och då lär jo knappst en föråldrar instution som försäkringskassan vara mer effektiv utan snarare tvärtom. Alltså borde hon redan här ha tänkt till i förväg och haft en bättre framförhållning.

Nej jag tycker inte synd om mamman. Jag tror att mamman förlitar sig på staten och det svenska samhället och är van vid att staten alltid ska ta emot när hon faller. När så inte blir fallet blir hon handlingsförlamad, vet inte vad hon ska göra och kontaktar aftonbladet och hoppas på så sätt få stöd från folket och att försäkringskassan ska "speeda" upp hennes ärende.

Det finns ingen perfekt stat där allt funkar perfekt. Det kommer alltid finnas de som blir mer lidande och de som kommer att gå vinnande ut ur processen. Den här mamman bor i ett land där hon har rätt till:
480 dagar full betalt när hon föder ett barn. Vid flerbarnsfödesle (hon har två tvillingar) får hon ytterligare 180 dagar för varje barn utöver det första. Detta fullt betalt - nämn några andra länder där liknande förmåner finns (utöver t ex Norge).
Om barnens pappa finns med i bilden och de har delad vårdnad så kan de få dela på dessa dagar med hälften och dagarna kan tas ut tills barnet (barnen) fyllt åttar år.

Detta kallar jag lyx, utöver det finns det flera andra förmåner som betalt att stanna hemma när barnet är sjukt, barnbidrag, flerbarnsbidrag, bostadsbidrag. Allt denna mamman ska behöva göra är att gå in på försäkringskassans hemsida för att hålla sig uppdaterad på om de sker förändringar för det är det sätt försäkringskassan valt att komunicera ut med folket på.
Jag tycker inte det är för mycket begärt av den här mamman. Nej, det är inte synd om mamman. Men det blir synd om barnen för att deras mamma inte hade mer framförhållning och kollade upp detta i tid. Nu får de sitta i aug när skolan/dagis börjar och alla andra barn berättar vad de gjort på sin sommar och var de varit och de har inget att berätta än att de var hemma hela sommaren. Synd kan man tycka, men är det anledning nog att smälla upp en stor artikel på aftonbladet.se ?



http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2811697.ab

RSS 2.0